Český tým zabojoval v Trondheimu o postup do světového finále kuchařské soutěže Bocuse d‘Or

Bojem o postup do světového finále Bocuse d‘Or skončila účast týmu České republiky v čele s vítězem národního kola Dominikem Unčovským v evropském kole Bocuse d´Or. Vrcholnou gastronomickou událost, která se konala 19. a 20. března v norském Trondheimu, završilo vyhlášení deseti nejlepších postupujících evropských týmů, mezi které se ten český bohužel neprosadil.

„Do Lyonu na světové finále sice nejedeme, ale jsme na kluky hrdí. Jsme soukromý tým, který první rok vstoupil do kuchařské Formule 1. Konkurence je obrovská. Dali jsme do toho vše, co šlo. Účast v evropském kole nám dala obrovskou porci zkušeností, ze které budou těžit všechny části týmu. Čeká nás spousta práce a moc se na ni těšíme. Moc děkujeme za úžasnou podporu celé gastronomicke scény, cítili jsme vás!“ reagoval bezprostředně po oznámení výsledků ředitel Bocuse d‘Or Czech Adam Eliáš.

Stejně jako v kole národním měly i v kole evropském všechny týmy celkem 5,5 hodin na přípravu dvou pokrmů servírovaných na podnos a na talíř. V prvním úkolu, servírování na podnos, český tým připravil pokrm s názvem Český příběh o mořských plodech. „Netradičně jsme zkombinovali těžké české chutě s typickýminorskými surovinami, kterými jsou treska skrei, mušle svatého Jakuba a mrazem sušená treska. Jako přílohu servírovanou v hrnci jsme zvolili kombinaci českého bramborového knedlíku a sušenétresky. To vše doplněné omáčkou z kysaného zelí,“ upřesnilDominik Unčovský. Týmy nadto musely do svých receptů zahrnout alespoň jednu ingredienci typickou pro zemi, kterou reprezentují, jako výrazný znak národního kulinářského dědictví. „Česká republika = pivo, proto naší tradiční českou surovinou nemohlo být nic jiného. V receptu na pivní košíček jsme použili hned několik ingrediencí potřebných pro výrobu piva: ječmen, redukovanou mladinu (sladěnka), slad z černého piva a dokonce i pivo samotné, a to konkrétně světlý ležák. Recept jsme obohatili o šťávu z kysaného zelí, která dává celému pokrmu jedinečnou chuť,“ dodal Dominik.

Ve druhém úkolu, servírování na talíř, nás reprezentoval pokrmOpilý sob. „Zvolili jsme kombinaci soba uzené chuti, první jarní houby (smrže) a jako vedlejší servírovanou přílohu jsme připravili typicky český jablečný kompot, ovšem kombinovaný s norským akvavitem a špekem. Navíc jsme se rozhodli vrátit zpět ke kořenům opravdového vaření s použitím tradičních kuchařských technik a oba soutěžní pokrmy jsme připravili výhradně bez silikonovýchforem,“ zdůraznil Dominik Unčovský.

Dominik Unčovský získal šanci zúčastnit se evropského finále poté, co se 6. května 2023 rozhodnutím mezinárodní poroty stal vítězem českého národního kola Bocuse d’Or v pražském O2 universu. Mladý talentovaný kuchař je v současné době ambasadorem makro akademie. Spolu se svým asistentem, tzv. commis, se v evropském kole Bocuse d´Or utkal s reprezentanty Islandu, Polska, Francie, Španělska, Holandska, Dánska, Itálie, Německa, Norska, Estonska, Belgie, Velké Británie, Švédska, Slovenska, Turecka, Litvy, Finska, Švýcarska a Maďarska.

O BOCUSE D‘OR:

Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 mezinárodní kuchařskou soutěž Bocuse d'Or, aby rozšířil povědomí veřejnosti o mimořádné oddanosti, tvrdé práci a preciznosti, kteréjsou zapotřebí k přípravě těch nejlepších pokrmů. Bocuse d'Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do světového finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis. Jde o postupovou soutěž: národní kolo – kontinentální kolo – světové finále. Vítěz každého kola vzejde z bodování technické a degustační poroty. Hodnotí se především celková harmonie chutí v pokrmu, prezentace talíře, použité techniky a originalita pokrmu, ale také efektivita práce týmů, zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu.

KONTAKTY

www.bocusedor.cz

www.instagram.com/bocusedorczech

www.facebook.com/bocusedorczech

Mediální servis: 2media.cz, s.r.o.

www.2media.cz

www.facebook.com/2media.cz

www.instagram.com/2mediacz

Alice Titzová

alice@2media.cz tel: +420 724 258 661

Generální partner

Makro logo

Hlavní partner

JaT Banka

Partner

Perfect ChefsLexusG Benedikt GroupNespressoGastromachSeikoDebic

Mediální Partner

ApetitForbesEvropa 2

akademie@bocusedor.cz

Český Gastronomický Institut servisní s. r. o.
C 351884, IČ: 10988157